Royex tändapparat Bart 2AS

Royex antistatic initiation machine

Royex Tändapparat BART-2AS

Royex BART-2AS är en kraftfull tändapparat med hög kapacitet som är monterad i ett antistatiskt hölje. Enheten använder sig av manuell uppladdning (via handvev) och är ej beroende av batterier. Tändapparaten är kompakt och bärbar och kan lätt hanteras av en enda person.

BART-2AS kan användas för att initiera upp 430 klass I tändare eller initiera de mest okänsliga elektriska detonatorer som kräver hög energi för att initieras, inklusive klass 4.

BART-2AS använder sig av en funktion som begränsar den utgående impulsen till 4ms, samt laddar ur  kondensatorn. Dessa säkerhetsfunktioner är nödvändiga för att eliminera eventuella sekundära explosioner av det brandfarliga dammet som kan bildas under sprängningen.

Tändapparaten innehåller ett antal viktiga säkerhetsfunktioner för att undvika oavsiktlig initiering. Vevhandtaget kan tas bort av operatören när tändkabeln och tändarna / sprängkapslarna inspekteras eller innan skjutningen skall påbörjas. BART-2AS har också ett mekaniskt skydd över locket som förhindrar vevens rotation när tändkabeln är ansluten. Slutligen finns det två FIRE-knappar som måste tryckas in samtidigt för initiering.

Enheten levereras i ett aluminiumhölje som innehåller ON-OFF / en inbyggd kretstestare, kontakter för anslutning av tändkabel samt ett vevhandtag för att ladda kondensatorn. Bägge sidor på panelen har lysdioder för att indikera kondensatorns laddningstillstånd.

TEKNISK SPECIFIKATION

Maximalt tillåten resistans: Ω 1100

Maximal spänning: V 1250

Energi: J 88

Kondensator: µF 110

Tändimpulsens varaktighet: ms 4

Kondensatorladdning: 25 – 30 varv

Kapacitet: 430 klass I tändare (2,5 Ω)

Strömförsörjning: Hand vevad

Skyddsnivå: IP65

Driftstemperatur: ° C –20 till +55, vid 100% relativ luftfuktighet

Vikt: 1,4 kg

Mått: 200 x 143 x 55 mm

Royex antistatic initiation machine